17 Aralık 2008 Çarşamba

Yuvacık

Portakallı ördek ya da başka bir deyişle mıhlama

Heyecanlı günümüz birinci dakikada YamYam arkadaşımızın evinin önünde bileğini burkmasıyla başladı. İkna yöntemiyle tedavi edilen burkuk bilek, araziye çıkmamıza engel olamadı. 1173. kere dinlediğimiz Metallica eşliğinde İzmit'in yolunu tuttuk.

Önce Alabalıkçılarda durup Sedat Abi'nin halini hatırını sorduk ve şahane bir mıhlama yedik. Sonra Aksığın Köyü'ne doğru yolumuza devam ettik. Ahmet Abi'nin de halini hatırını sormak üzere bir duraklama da orada yaptık. Yunus'a selam söyleyeceğimize söz vererek armutlarımızı yedik.

Armutlardan sonra Porsuk Mağarası'na girdik. Daha mağaranın başında bir yarasa uçarak bizi karşıladı. Bu mağaradan üç Rhinolophus hipposideros (küçük nalburunlu), bir Rhinolophus ferrimequinum (büyük nalburunlu) ve bir tane de Myotis myotis/blythii (büyük fare kulaklı) yakaladık. Bunları ölçüp, fotoğraflayıp doku örnekleri aldık ve yarasa kardeşleri tekrar evlerine yolladık.

Daha sonra geceyi geçirmek için tekrar Sedat Abi'nin yanına geldik. Dere kenarına yeni aldığımız arp ağı'nı (harp trap) kurduk ve tekrar mıhlama yemek üzereyken size bu blogu hazırladık.



ailenizin biliminsanları

8 yorum:

  1. emrahcan, eurale oldugunu dusunduklerinizin 4. parmak 1. 2. falanksini da olcmeyi unutmayin...

    YanıtlaSil
  2. tabi arp aginin arkasindaki nargile keyfi saha calismasinin zorluklariyla ilgili fikir de veriyor :))

    YanıtlaSil
  3. Merhaba,

    Harika bir blog! Türkiye'de yapılan bilimsel çalışmaları böyle takip edebilmeyi ve Türkiyeli biyologların teknik konular içeren bloglar açmasını hayal ediyordum hep. Çok sevindim.

    Bu arada bir şeyi merak ettim. Doku örneklerini nasıl topluyor ve saklıyorsunuz? Araziye hiç çıkmamış ve ömrü laboratuvar ortamlarında, moleküler boyutta işlerle geçen bir biyolog olarak, bu tip ayrıntıları hep merak etmişimdir. Aldığınız dokuları PCR için mi kullanıyorsunuz? Eğer RNA'nın bozulmadan kalması gerekiyorsa dokuları neyin içine koyuyorsunuz? Soğukta tutabilmek için buz kutusu filan mı taşıyorsunuz?

    (Bir de yorum girebilmek için Google, wordpress vs hesabı sahibi olmamızın gerekmesi biraz can sıkıcı -naçizane okur olarak küçük bir serzeniş-. Sadece ismimin görünmesini tercih ederdim - bir şey sakladığımdan değil, Google'ın bu yorumlara kadar cache'lemesinden :)

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar Duygu,

    Örnekleri kanatlardan alıyoruz. 3mm'lik punchlar alıyor ve %85 ethanol içerisinde saklıyoruz. Bu delikler 4 haftada kapanıyor ve hayvanların uçmasını engellemiyor. PCR için sadece DNA'ları izole ediyoruz. RNA'yla ilgenmiyoruz.

    İltifatlarınız için teşekkür eder, blogspot'un hesap sorunsalına karışamayız. :)

    YanıtlaSil
  5. Efenim ben de cevabınız için çok teşekkür eder, "blogspot'un yorum sorunsalını aslında dashboard'daki yorum ayarlarını değiştirerek çözebilirsiniz aslında" derim :) (Settings -> Comments -> Who can comment - Anyone)

    Tabi böyle olunca anonim yorum da girilebiliyor, belki siz zaten bu ayarı biliyor ama anonim yorum istemiyor olabilirsiniz. O zaman beni görmezden geliniz.

    YanıtlaSil
  6. Günlük süper, çok iyi yapıyorsunuz bunları yazmakla. Ellerinize sağlık.

    "Araştırmayı kim için yapıyorsunuz?", "Bir hipotez filan var mı ortada, neden yarasalardan doku topluyorsunuz?" filan gibi sorularım var aslında. Günlükte aradım yanıtlarımı, mamafih bulamadım.

    Selamlar.

    YanıtlaSil
  7. Selamlar,

    Ben Boğaziçi Çevre Bilimleri'nde doktora yapıyorum. Bu arazi çalışmaları da üniversite bünyesinde yürüttüğümüz projeler kapsamında. Projelerin amaçları Türkiye'deki mağaralarda yaşayan bazı yarasa türlerinin populasyon genetiğini incelemek. Doku örneklerini de bu genetik çalışmalarda kullanmak üzere topluyoruz.
    Kısaca durum budur.

    Duygu Hanım'a: Yorum durumunu da site sahibimize ilettim, yakında ilgileneceğini düşünüyorum.

    Emrah

    YanıtlaSil
  8. elinize sağlık arkadaşlar...içerik cok keyifli ve bilgilendirici....çalışmalarınızda başarılar...
    evrim..TAMAK

    YanıtlaSil