Bu sabah erkenden kalkmamıza rağmen, ev sahiplerimiz uyanmadığı için dün akşam yediklerimizin hesabını ödemek için bir saat bekledik ve akabinde yola koyulduk. Balıkesir'den başlayıp İstanbul'a doğru yaklaşarak araştırmaya karar verdik mağaraları. Havran Barajı'nın orda, içinde yaşayan yarasaların sular altında kalmaması için yukarıdaki yapay bir mağaraya taşınması çalışmasına ev sahipliği yapan Havran mağarasına ulaştığımızda öğlen olmuştu.
Solda: Havran Mağarası'na baraj merdivenlerinden iniş; sağda: delikli uzunparmaklı yarasa
Dandik ışık kaynaklarımızla, beklediğimizden uzun çıkan mağarada yarasaları bulmak için baya bir zaman harcadık. Hiç beklemediğimiz ve ışıklarımızın önümüzü zor aydınlattığı bir anda karşımıza çıkan bir Miniopterus schreibersii (uzun parmaklı yarasa) bizi pek sevindirdi. Dönüş yolunda yüksek tavanlı bir galerideki yarasalardan örnek alabilmek için iki ağı ucuca ekledik. Bu da yetmeyince YamYam Emrah'ı omuzuna almak zorunda kaldı. Belimizi ve kafamızı kırmadan iki Rhinolophus euryale (Akdeniz Nalburunlu yarasası) de torbalamayı başardık. Toplamda iki tane büyük Nalburunlu, iki tane Akdeniz Nalburunlu ve bir de Schreiber'ımız oldu.
Asabi Nalburunlu'ların ısırarak bizi protesto etmelerine rağmen hepsini inceledik, ölçtük ve yuvalarına dönmek üzere serbest bıraktık. Dışarıda kamp kurma hayallerimiz uzaklarda düşen bir yıldırım ve sert bir rüzgarla yalan oldu. Ağır bir yağmur altında Balıkesir Öğretmen Evi'nin yolunu tuttuk.
Yemeğimizi yedik. Internet bulmak üzere Balıkesir caddelerini arşınladık. Başarısız bir şekilde Öğretmen Evi'ne dönüp burada kablosuz internet bağlantısı olduğunu anladık.
Şimdilik böyle...
yukarıdan ve soldan 1. resimdeki basamakların olayı nedir acaba?
YanıtlaSilEfendim, onlar barajın ileride su tutacak yerine inen merdivenler. Üzerlerinde sayılar da vadi tabanından yüksekliği gösteriyor.
YanıtlaSil